Kuusamo, Pohjolan luontopääkaupunki

Paikan henki

Hyvä ystäväni ja väitöskirjani esitarkastaja Henri Broms kirjoitti paikan hengestä. Sille on ominaista historiallisuus, kerroksellisuus ja monialaisuus. Ehkä myös näkemyksellisyys ja rohkeus uusien asioiden tekemiseen. Kyky hyväksyä ja tunnustaa erilaisia näkökulmia. Ja käydä keskustelua erilaisten ihmisten kesken. Kun edellä kuvatut asiat käyvät toteen, on mahdollista että jotain merkittävää ja ainutlaatuista tapahtuu.


Näin on käynyt renessanssin Firenzessä, valistuksen Edinburghissa ja vuosisadan vaihteen Pietarissa. Muutama vuosikymmen sitten Santa Fessa, USAssa, eri alojen tiedemiehet pystyivät aitoon yhteistyöhön, lisäksi he sovelsivat uutta metodia eli kompleksisuutta ja käyttivät maailman suurimman tietokoneen laskentavoimaa. Tulemana oli uusi tapa tuottaa tietoa, joka huomioitiin kolmella Nobel-palkinnolla.

Suomessa Tuusulanjärven taiteilijayhteisö puhututtaa ja koskettaa meitä vieläkin.

Kuusamoon on keskittynyt paljon sitä, mikä edustaa ja ilmentää suomalaisuutta. Paljon sellaista, mikä on inspiroinut eri alojen suomalaisia vuosikymmeniä. Siksi Kuusamo on oikea paikka isännöimään kansanparannuspäiviä.

Mika Aaltonen, tutkimusjohtaja, FCG.

Sudenmarja, Susanna Aarnio


Karhuemo Sulo Karjalainen

Sulo Karjalainen on asunut karhujensa kanssa ja toiminut niiden emona yli kolmekymmentä vuotta. Hän johtaa Kuusamon suurpetokeskusta, jossa karhujen lisäksi asuu ahmoja, ilveksiä ja kettuja. Sulon Juuso Karhu on kunnostautunut myös taitelijana.

yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/28/karhuemo-sulo-karjalainen
www.kuusamon-suurpetokeskus.fi


Reino Rinne – Kuusamon koskien suojelija 

Kuusamolainen toimittaja, kirjailija, runoilija ja koskisoturi Reino Rinne teki mittavan elämäntyön lehtimiehenä ja kirjailijana. Hänen ansiokseen voidaan lukea Kuusamon kauniiden koskien suojelu, jotka tänäkin päivänä virtaavat vapaina. Pitkälti hänen ja muiden koskisotureiden ansiosta perustettiin 1956 Oulangan kansallispuisto Oulanka- ja Kitkajokien suojelemiseksi.


Reino Rinteen sanoma on herättänyt hämmästyksen, vihastuksen, ja ihastuksen tuntoja. Kirjailijan säkenöivä sanoma on siivittynyt julkisen sanan kentässä. Anna minulle atomipommi -kirja, jossa kirjailija rauhanpuolustajana ja elämänsuojelun harrastajana kutsuu kaiken maanpiirin runoilijoita ´purkamaan pommia’ hätkäytti julkista kulttuurivaltaakin. Kirjailijalle annettiin valtion kirjallisuuspalkinto. Elämänsuojelun esseistinä Rinne sai 1978 valtion tiedonjulkistamispalkinnon teoksestaan Anna minulle atomipommi.

Kuusamon Kansanparannuspäivien toiminnanjohtaja Anne Murto ihailemansa Marina Takalon kuvan ääressä.


Marina Takalo

Kuusamon Kansanparannuspäivien symboli on vienankarjalainen runolaulaja, tietäjä ja näkijä Marina Takalo (1890 -1970). Hänelle mikään inhimillinen, Karjalan ja Pohjois-Suomen kansanparannusperinteeseen kuuluva, ei ollut vierasta. 1920-luvun pakolaisena rajan takaa Kuusamoon tullut Takalo oli kaiken kansanparantamiseen liittyvän eeppisen folkloren etevä asiantuntija. Hänellä oli valtava kansanlääkinnän tietämys. Marina Takalo tunsi yli sadan sairauden etiologian, lääkkeet ja sanat.  

Helsingin yliopiston professori Juha Pentikäinen on tehnyt yli 50 vuotta työtä Marina Takalo -tutkimuksen parissa. Hän tapasi nuorena opiskelijana Takalon Kuusamossa vuonna 1960. 

Lue lisää Marina Takalosta

 
 
JAA TARINA - LIITY
audio on