2000-luvun alussa pitkäaikaisen valtakunnallisen matkailun kehittämistyön uuvuttamana löysin tieni takaisin mäntykankaille. Pakasaivon Petäjä mullisti maailmankuvani ja muutti käsitykseni tieteestä ja tieteenteosta, ja opetti minulle puuhengityksen. Siitä lähtien olen keskittynyt löytämään selityksiä sille, miksi metsät ja puut parantavat ja miten se tapahtuu ja millaisia menetelmiä voisimme käyttää hyvänolon ja terveytemme ylläpidossa.
Näiltä juurilta syntyi metsäkellintä, joka on tietoista oman hyvänolon ja terveyden ylläpitämistä metsäluonnon avulla. Metsäkellintätuokioissa harjoitellaan yksinkertaisia menetelmiä, joiden avulla tutustutaan omaan elinvoimaan, puhdistetaan elinvoiman keskuksia, saadaan virkeyttä ja virkistystä, kurkistetaan iloon sekä luovuuteen ja syvennetään luontoyhteyttä. Yksinkertaisimmillaan metsäkellintä on vihreän luonnon tietoista hengittämistä sydämen alueelle, kiitollisuuskävelyitä, puuhengittämistä®, aikomusenergian käyttöä, ilokivien virittämistä ja rauhallista odottamista, että metsä kutoutuu osaksi omaa ulottuvaisuutta.
Metsäkellinnän menetelmät pohjautuvat hyvänolontieteeseen, metsien ja luonnonantimien terveysvaikutuksista tehtyyn kansainväliseen sekä kotimaiseen tutkimustyöhön, energialääketieteeseen, energia- ja ympäristöpsykologiaan, biosähkömagnetismiin, kristilliseen rukous- ja mietiskelyperintöön sekä suomalaiseen kansanperinteeseen.

Haluan nostaa yhdeksi esimerkiksi kävelyretkemme mäntykankaille, kävelyretkemme erityisesti aurinkoisina päivinä. Mitä silloin käytännössä tapahtuu?
Aurinkoisina päivinä mäntykankailla tuoksuvat mäntyjen erittämät terpeenit, haihtuvat öljyt, jotka vaikuttavat kävelijän hajuhermoihin. Hajuhermojärjestelmä puolestaan on yhteydessä aivojen limbiseen järjestelmään vaikuttaen mielialaan, hormonien eritykseen ja muistiin. Männyn terpeeneistä fytonsidit virkistävät ihmisen stressihormonien lamauttamien tai työhaluttomiksi tekemien luonnollisten tappajasolujen toimintaa ja tuhoavat esimerkiksi virusten saastuttamia soluja. Eräät mäntyjen fytonsidit puolestaan poistavat ihmisten ahdistusta, masennusta ja kipua sekä kykenevät palauttamaan stressin heikentämän immuunipuolustuksen normaaliksi. Puiden haihtuvien öljyjen tiedetään vähentävän sympaattisen hermoston aktiivisuutta stressissä ja alentavan verenpainetta. Niin, se aurinkoinen päivä mäntykankaalla: edellä mainittuja mäntyjen terpeenejä erittyy silloin enemmän kuin muulloin ja ahdistus, masennus sekä kipu liukenevat sydänalasta taivaan tuuliin. Ja kun kävelylenkkeihin lisätään vielä tietoiset väri- ja puuhengitykset ovat vaikutukset entistäkin voimallisemmat. Puuhengitys® on siinä mielessä mahtava virkistymisen muoto, että siinä mahdollistuu nopea syvärentoutuminen ja aivot asettuvat alfa-, theta- ja delta-aallonpituuksille.

Puuhengitys® – ohje
Kävele mieluiseen metsääsi, sydän täynnä kiitollisuutta. Kuulostele ja odota aavistustasi, joka kertoo minkä puun kanssa Sinun on tällä kertaa hyvä hengittää. Se voi olla mänty, toisen kerran kuusi tai koivu, joskus tammi tai tervaleppä.
Käännä selkäsi puulle ja aseta hartiaseutusi sekä pääsi rauhallisesti puun runkoa vasten. Anna käsiesi roikkua rennosti sivuillasi ja nojaa täydellä painollasi puuhun. Mutta muista: ainoastaan pää ja hartiaseutu puun runkoa vasten!
Hengitä syvään sisään ja tuuskauta ilma keuhkoistasi voimallisesti ulos. Tee tämä pari kertaa ja sitten aloita tietoinen puuhengitys.
Ensimmäisellä hengenvedolla kuvittele vetäväsi henkeä maapallon keskustasta kohti puun juuria, juurista jalkoihisi ja siitä kohti sydänalaasi. Sydämen kohdalla pysäytä sisäänhengitys ja anna olotilasi laajentua.
Aloita uloshengitys siten, että kuvittelet hengittäväsi sydämestäsi kohti päälakeasi, päälaeltasi ulos puuhun ja jatka uloshengitystä puun runkoa pitkin kohti latvusta ja latvuksesta ulos taivaankannelle.
Pysäytä hengitys, pidä pieni tauko ja aloita sisäänhengitys.
Hengitä sisään korkealta taivaankannelta puun latvukseen, latvuksesta runkoa alaspäin kohti päälakeasi, päälaelta vedä sisään kohti sydänalaasi. Sydämen seutuvilla pysäytä hengitys ja anna jälleen olotilasi laajentua. Pysäytyksen jälkeen aloita uloshengitys.
Hengitä sydämestäsi alas kohti jalkojasi, jaloistasi puun kantoon, kannosta jatka puun juuriin ja puun juurista hengitä ulos maahan. Pysäytä hengitys ja aloita uudestaan sisäänhengityksellä.
Jatka tätä vuorottaista hengitystä ensimmäisellä kerralla reilut viisi minuuttia. Pikku hiljaa voit lisätä hengitysaikaa vaikkapa puoleen tuntiin.
Mirja Nylander, metsäkellijä, maatalous- ja metsätieteiden maisteri, Metsämatkat Oy
forest4lolling.fi
Ensimmäiset Puuhengityksen ohjaajat valmistuneet
Ensimmäisessä Puuhengityksen ohjaajaksi koulutuksessa 22.-23.4.2017 Kainuun opistolla oli koolla innostunut ryhmä rentoutusohjaajasta eräoppaaseen, ammattilaisvalokuvaajasta teatterialan ammattilaiseen sekä muihin green care -toimijoihin. Viikonvaihteen aikana koettiin ensin omakohtaisesti mitä puuhengitys on, mihin se pohjautuu ja sitten jo kasattiinkin ohjaajalle tärkeitä eväitä omiin reppuihin. Päivien aikana sivusimme sitä, kuinka omassa työssään voisi hyödyntää puuhengitystä ja millainen lisä se olisi omaan palvelutarjontaan.
Ja tässä pari kokemusta ohjaajakoulutukseen osallistuneilta:
”Jalkapohjat ja kämmenet lämpenivät, tunsin voimakkaasti kuinka energiakanavat avautuivat ja minussa alkoi tapahtua virtaamista. Virtaus, puu ja maa oli aistittavissa lämpiminä, vaikka metsä oli luminen ja maa roudassa. Koko aamupäivän ennen puuhengitystä oloni oli ollut hyvin väsynyt ja utuinen. Kun lopetin ensimmäisen puuhengityksen ja avasin silmäni tuntui kuin olisin ensimmäistä kertaa herännyt sinä päivänä. Heräämisen tunne oli konkreettista ja voimallista, kuin keväällä heräävä kasvi, yhtäkkiä puskee vihreää, vedenelämän voimalla joka nousee kiven ja asfaltin läpi. Aistini olivat terävöityneet, näin ja kuulin selkeästi. Ilo ja voima virtasi lävitseni, koko keho tuntui elävältä ja voimakkaalta.”
”Sinun kurssillasi on äärimmäisen miellyttävä ja turvallinen olla. Elät ja hengität sitä mistä puhut, sen tuntee, kun se (aihe, intohimo) läpäisee sinut kaikilla tavoilla, silloin mikään ei ole falskia, huuhaata tai turhaa. Aitoa ja inspiroivaa, innostus tarttuu. Sinussa on mieletön määrä iloa, joka välittyy ohjaamisessasi, ihailen sitä että keskityt iloon.”
”Ihanaa oli, että kurssilla sain myös itse syvän-syvän rentoutumisen ja puhdistumisen kokemuksen. Tuntui, että monet elementit, rinki rituaalit, puut, sanat, rytmi ja monisyisyys loksahtivat paikoilleen ja sain valtavan määrän positiivista (ja niin tarpeellista) vahvistusta omalle itselleni ryhmien ohjaajana ja taiteen tekijänä.”
”Tuntui hyvältä asettua puuhengitysasentoon – näkökulma vaihtui puunhalaamisesta ”ripustautumisesta” antautumiseen, vapautumiseen, vapauteen. En olekaan vaatimassa puulta jotain itselleni, vaan energiat kulkevat lävitseni ja tuovat minulle rauhan. Mänty toi selvästi värähtelyjä kehooni. Mieleni rentoutui ja päästi irti. Joitakin ajatuksia kävi mielessäni, mutta ne jatkoivat matkaansa eivätkä häirinneet. Olo oli todella levännyt puuhengityksen jälkeen. Jälkeen päin ryhti tuntui paremmalta.”
”Kurssin sisältö oli pedagogisesti hyvin suunniteltu; ensin vähän hassua tutustelua ringissä, sitten asiaa, omat kokemusretket kahden puun kanssa ja niiden jakamiset ja toisena päivänä sitten parin kanssa ohjaustehtävä. Sekin oli hyvä ratkaisu, että ohjaaminen oli parin kanssa, koska ohjaaminen tuli vähän kylmiltään, niin ei jännittänyt niin paljon.”
”Olin erittäin haltioitunut, kun näin kurssin ilmoituksen facebookissa ja tiesin heti, että tänne minä lähden. Kurssi vastasi odotuksiani täysin, oli ihanoo, ihanoo, ihanoo–kiitos, kiitos, kiitos! On mahtavaa, että tällaisia kursseja järjestetään! Ainoa asia, mitä olisin ehkä toivonut, että kurssi olisi ollut pidempi. Opetusmenetelmät olivat toimivat ja kurssin rakenne selkeä.”
Seuraava Puuhengityksen ohjaajaksi koulutus tulossa Syötteen kansallispuiston maisemiin 25.-27.8.2017 Syötteen Eräpalvelun tiloihin ja lähimetsään. Syksymmällä tulossa vielä toinen ohjaajakoulutus akselilla Mikkeli-Helsinki. Lisätietoja facebookissa sekä Mirjan että Metsäkellijöiden sivuilla ja heinäkuun lopusta lähtien sivuilla www.forest4lolling.fi.
Varaa paikkasi innostuneiden edelläkävijöiden joukkoon saman tien, sillä ohjaajakoulutukseen pääsee ainoastaan kymmenen henkilöä!
mirja.nylander@gmail.com